ALMAFÁNK
Hozzávalók:
2-3 alma
2 cs. vaníliáscukor
5 ek. finomliszt
1 tojás
kb. 1,25 dl tej
2-3 ek. édes fehérbor
tetejére: fahéj, porcukor
Az almákat meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd miután a csumákukat kis pogácsaszaggatóval kiszúrtuk, vaníliáscukorral megszórva félretesszük.
A lisztet a tojássárgájával, a tejjel, a borral és csipetnyi sóval ízesítve kikeverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk (aki nagy siet az egész tojással keverje ki a masszát, nem kell habot vernie).
Az almakarikákat a tésztába mártjuk (ha előtte lisztben is megforgatjuk, jobban rajta marad a massza) és közepesen forró, bő olajban 2-3 perc alatt megsütjük, közben egyszer-kétszer megforgatjuk, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
Melegen, mézzel meglocsolva vagy fahéjas porcukorral behintve tálaljuk.
|